Colombian Boho

Lounico: de officiële thuisbasis van de Colombian Boho potten

Het verhaal van Colombian Boho

Hoi! Mijn naam is Louis Demuynck. Ik ben een 27-jarige Belg met een obsessie voor planten en aardewerk. Ik heb International Business Management gestudeerd in Gent. Een aantal jaar geleden verlangde ik naar een nieuw avontuur, dus besloot ik mijn buitenlandse uitwisseling te doen in Bogotá, de hoofdstad van Colombia, waar ik 5 maanden heb gestudeerd. Daar maakte ik voor het eerst kennis met de belachelijk mooie terracotta potten uit het dorp Ráquira. Ik herinner me nog de eerste keer dat ik de loods vol met deze terracotta schoonheden binnenliep. Ik wilde alles kopen!! En het zette me aan het denken... zou ik de enige zijn die zo enthousiast wordt over deze terracotta potten? Absoluut niet!

Dat is waar het zaadje in mijn hersenen werd geplant. En kijk! Er is een prachtige boom uit gegroeid! Ik ging voor 3 maanden terug naar Colombia om mijn ondernemersdroom waar te maken. Ik zocht naar de juiste partners, maar bovenal besteedde ik tijd aan het leren kennen van de mensen van Ráquira, de bewonderenswaardige ambachtslieden die hun dagen doorbrengen met het omzetten van klei in kostbare stukken, één voor één uniek.

Het product

Met Colombian Boho wil ik deze schattige handgemaakte stukken naar jouw woonkamer brengen. Deze unieke terracotta stukken toveren jouw interieur meteen om tot een “boho” woning met karakter. De natuurlijke terracotta tinten combineren prachtig met elke plant. Je zult verrast zijn hoe deze natuurlijke kleuren en materialen een gevoel van rust in huis brengen. Elke terracotta pot is uniek en handgemaakt door een ambachtsman in Ráquira in Colombia.

Ook de zijn de natuurlijke terracotta potten de perfecte oplossing om je planten in leven te houden. Terracotta is een natuurlijk materiaal met het vermogen om te “ademen”. Het kan water en lucht opnemen. Wist je dat de meeste planten doodgaan door te veel water? Met deze terracotta potten kun je dit probleem vermijden, omdat de poreuze kleipotten het overtollige water in de grond van de plant zullen absorberen.

De oorsprong

Al het terracotta aardewerk wordt gemaakt in een klein dorpje in het centrum van Colombia, genaamd Ráquira. Ráquira betekent letterlijk “pueblo de ollas” of “dorp van aardewerk”. Aardewerk maken is in Ráquira al eeuwenlang een traditie vanwege de natuurlijke aanwezigheid van klei in het gebied. Deze kleisoort vind je nergens anders in Colombia. Zelfs voordat de Spanjaarden in Colombia arriveerden, waren de inheemse “Muiscas” beroemd om hun aardewerk en keramiek. Er zijn aardewerkstukken gevonden in het gebied die dateren uit 8000 vóór Christus! Als gevolg van het inheemse erfgoed ging het ambacht van generatie op generatie over en tot op de dag van vandaag leeft meer dan 80% van de dorpsbevolking van deze ambachtelijk vervaardigde potten. Iedere familie heeft een eigen keramiekatelier, verbonden aan hun woning.

Toch zien veel jongeren hun toekomst niet in het maken van aardewerk en gaan in de grotere steden wonen. Reden te meer om de lokale gemeenschap van ambachtslieden in Ráquira te steunen, betere vooruitzichten te creëren en het voortbestaan ​​van hun prachtige ambacht veilig te stellen. Het zou zonde zijn als deze eeuwenoude traditie met sterke inheemse wortels uitsterft. Daarnaast zijn er veel ambachtslieden die prachtige stukken maken, maar niet over de middelen of kennis beschikken om deze op de markt te brengen. Dat is waar Colombian Boho een verschil wil maken voor de gemeenschap.

Het proces

Extractieproces van klei

De ambachtslieden gaan niet zomaar klei kopen en beginnen met het maken van aardewerk. De klei halen ze zelf uit de plaatselijke kleimijnen bij Ráquira. Er zijn mijnen met zwarte, rode en witte klei. Het extractieproces gebeurt volledig handmatig, waardoor ze controle hebben over de kwaliteit van het materiaal dat ze ontginnen.

Transformatie proces

Na het ontginnen van de grondstoffen uit de mijnen wordt de klei gedroogd, gemalen en gezeefd. Vervolgens wordt er water toegevoegd en wordt de klei opnieuw gemalen totdat de juiste textuur is verkregen. Op deze foto zie je dat dit traditioneel met ezels gebeurt.

Zeefproces

Wanneer de klei de juiste consistentie heeft, is deze nog niet klaar voor het pottenbakproces. De klei wordt door een metalen gaas gezeefd om eventuele stenen en onzuiverheden die er nog in zitten te extraheren. Dit proces is erg belangrijk om klei van goede kwaliteit te verkrijgen. Op die manier kunnen ambachtslieden hun producten beter polijsten en onvolkomenheden vermijden bij het decoreren van de stukken.

Kneden

Dit is het allerlaatste proces voordat de ambachtsman kan beginnen met het maken van aardewerk. De ambachtsman kneedt de klei, net zoals een pizzabakker zijn pizzadeeg kneedt. De klei krijgt de perfecte consistentie en de laatste onzuiverheden worden verwijderd. Nu is de klei eindelijk klaar om te worden gebruikt bij het maken van aardewerk

De technieken voor het maken van aardewerk


De ambachtslieden in Ráquira gebruiken verschillende technieken om allerlei soorten aardewerk te maken. We leggen de drie belangrijkste technieken uit:

 

“El modelado” handbouwtechniek

Dit is de oudste en ‘primitieve’ techniek die werd gebruikt door de inheemse Muiscas in Ráquira. De ambachtsman gebruikt geen extra gereedschap, alleen handen en klei!

Vormtechniek "El Moldeado".

Ook de giettechniek wordt vaak gebruikt door ambachtslieden in Ráquira om meer gecompliceerde keramische voorwerpen te maken. Ze gebruiken gipsafgietsels om de klei op een bepaalde manier te vormen. De klei wordt hard door de gipsmallen die het vocht uit de klei absorberen. Onze iconische kleine Muisca man potjes zijn op deze manier gemaakt!

“El torneado” Draaitafel techniek

Potten draaien is waarschijnlijk een van de bekendste technieken. Een pottenbakkerswiel is een machine die wordt gebruikt bij het vormen van rond keramiek.  Het wiel wordt ook gebruikt voor het aanbrengen van ingesneden versieringen of kleurringen. Al onze kleine onderzetters zijn op deze manier gemaakt door señor Sierra en zijn familie!